Page 101 - horticom-katalogas-2020
P. 101

Vaistinis šalavijas (Salvia officinalis)





           Daugiametis,  pusiau  sumedėjęs,  stipriai  kvepiantis  puskrūmis.
           Užauga iki 0,5 metro aukščio. Žiedai violetiniai, melsvai violetiniai,
           rožiniai ar balti, po 4-12 susitelkę menturiuose ir sudarantys varpos
           pavidalo  žiedynus.  Žydi  birželio-liepos  mėnesį.  Vaisius  -  rudas
           riešutėlis. Auginamas kaip vaistinis ir prieskoninis augalas. Mėgsta
           saulėtas  vietas,  sausas,  priemolingas  dirvas.    Augalui  pradėjus
           žydėti pjaunama antžeminė dalis - šalavijo žolė, kuri džiovinama
           pavėsyje,  gerai  vėdinamoje  patalpoje  arba  džiovykloje  35  °C
           temperatūroje.   Išdžiūvę   lapai   nukuliami,   turi   specifinį
           kvapą.Lapuose  yra  iki  2,5  %  eterinio  aliejaus  (cineolis,  tujonas,
           tujolis,  pinenas,  salvenas,  borneolis  ir  kt.),  rauginių  medžiagų,
           kartumynų, flavonoidų, vitaminų, organinių rūgščių, fitoncidų.


       Vaistinis kietis arba peletrūnas (Artemisia dracunculus)







           Daugiametis žolinis 60-150 cm aukščio augalas. Gerai auga saulėtoje vietoje,
           derlingoje,  normalaus  drėgnumo  priemolio  arba  pakankamai  humusingoje
           priesmėlio dirvoje. Kadangi vaistinis kietis užauga aukštas, jį reikia sodinti
           daržo kampe ar krašte, kad neužstotų kitų augalų, bet pats gautų pakankamai
           šviesos.  Dauginamas  sėklomis,    dalijant  kerą  ir  auginiais.      Kerelius  dalyti
           galima rudenį, arba anksti pavasarį. Vienoje vietoje gali augti 4-5 metus, po to
           kerai  dalijami  ir  persodinami  į  naują  vietą.  Žaliavai  vartojama  kiečių
           (peletrūnų)  antžeminė  dalis  (žolė).  Pirmaisiais  auginimo  metais  žaliava
           ruošiama  rugsėjo  mėnesį,  kitais-  liepos  mėnesiais,  prieš  žydėjimą  arba
           žydėjimo pradžioje. Žolė pjaunama giedrą dieną, nukritus rasai, paskleidžiama
           plonu sluoksniu užtemdytoje, vėdinamoje patalpoje. Dėl kvapo, kurį sukelia
           eteriniai aliejai, šviežia ir džiovinta vaistinio kiečio žolė nuo seno vartojama
           kaip prieskonis. Žali ir džiovinti lapai bei stiebų viršūnėlės vartojamos kaip
           prieskonis salotoms, sriuboms, padažams, kiaušinių, daržovių valgiams ir ypač
           tinka  varškės  patiekalams  ir  marinuojamiems  ar  rauginamiems  agurkams,
           pomidorams, grybams.



















                                                                                                             101
   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105