Page 98 - horticom-katalogas-2020
P. 98
Remy
Paruošimui imami lapeliai iki žydėjimo ir tik nuo jaunų šakelių. Nors
augalas labai atsparus karpymui, tačiau rudenį karpyti nereikėtų,
nereikėtų liesti senųjų stiebų. Džiovinama tamsioje, gerai vėdinamoje
patalpoje prie 30 - 35º C. Teisingai išdžiovinti lapeliai turėtų būti
žaliai pilkos spalvos, turėti kaparinį aromatą ir kiek kartoką skonį.
Laikoma stiklo induose tamsioje vietoje.
Lapai, žiedai, jauni ūgliai tiek sausi, tiek džiovinti naudojami kaip
prieskonis žuviai, daržovių sriuboms, salotoms, keptai mėsai, paukštienai,
grybams, marinatui. Eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje.
Vaistinis čiobrelis (Thymus vulgaris)
Čiobreliai nereiklūs dirvai, užauginti galima ir indelyje, ir lauke. Sėjos normos: sėjant tiesiog į dirvą reikia
70 g/100 m² sėklų. Auginant daigus – 1 g/1000 augalų išauginti, o auginant vazonėliuose 6 g/1000
vazonėlių. Auginimui reikalinga lengva ir sausa dirva, prieš tai patręšta gerai perpuvusiu kompostu.
Sunkiose dirvose reikėtų užpilti apačioje drenuojantį žvyro sluoksni ir užpilti dirva, sumaišyta didelėmis
proporcijomis su smėliu. Molio dirvose maišoma 1 dalis dirvos, 2 dalys smėlio. Sodinukams išauginti,
sėjama kovo viduryje, sumaišant smulkias čiobrelio sėklas su smėliu ir išsėjant ant paruoštos lengvos
dirvos. Sėklas įterpti apie 1 cm gylyje. Jei sėjama be smėlio, sėklos užpilamos 1 cm smėlio sluoksniu.
Palaikoma 20-25 laipsnių temperatūra. Daigai pasirodo po 15 -20 dienų. Čiobreliai sodinami kas 25 - 30
cm, eilėse kas 35 – 50 cm. Atvirame grunte čiobrelis išsėjamas antroje balandžio pusėje. Į atvirą gruntą
daigai išsodinami gegužės mėnesį.
German winter
Geriausias čiobrelio aromatas prieš žydėjimą. Ruošiamas būtent šiuo
periodu, skinant žydinčias viršūnėles, rečiau tik lapelius. Džiovinama
esant nuolatiniam oro srautui prie 30- 35 laipsnių, periodiškai vartant.
Teisingai išdžiovinti, neturėtų prarasti spalvos ir kvapo. Išdžiovinus,
saugoma stikliniuose induose tamsioje vietoje. Tai vienas iš svarbių
Provanso žolelių rinkinio komponentų.
Kvapusis mairūnas (Majorana hortensis)
Daugiametis, 20-40 cm aukščio augalas. Lietuvoje jautrus šalčiams, auga vienerius metus. Mėgsta purias,
gerai drenuojamas, derlingas dirvas. Gerai reaguoja į tręšimą. Optimali sėklų dygimo temperatūra 20 - 25
laipsniai. Pakankamai atsparus dirvos išdžiūvimui, tačiau augimo ir vystymosi pradžioje gali neigiamai
sureaguoti į drėgmės trūkumą. Tamsesnėje vietoje augdamas, turės mažiau eterinių aliejų. Ruošiant
sodinimui į lauką, mairūnui užauginus 2 lapus, galima pikuoti į 5x5 cm ar kiek mažesnius indelius.
98