Page 98 - horticom-katalogas-2020
P. 98

Remy

                                        Paruošimui imami lapeliai iki žydėjimo ir tik nuo jaunų šakelių. Nors
                                        augalas  labai  atsparus  karpymui,  tačiau  rudenį  karpyti  nereikėtų,
                                        nereikėtų liesti senųjų stiebų. Džiovinama tamsioje, gerai vėdinamoje
                                        patalpoje prie 30 - 35º C. Teisingai išdžiovinti lapeliai turėtų būti
                                        žaliai pilkos spalvos, turėti kaparinį aromatą ir kiek kartoką skonį.
                                        Laikoma stiklo induose tamsioje vietoje.
                                        Lapai, žiedai, jauni ūgliai tiek sausi, tiek džiovinti naudojami kaip
                                        prieskonis žuviai, daržovių sriuboms, salotoms, keptai mėsai, paukštienai,
                                        grybams, marinatui. Eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje.







                Vaistinis čiobrelis (Thymus vulgaris)



          Čiobreliai nereiklūs dirvai, užauginti galima ir indelyje, ir lauke. Sėjos normos: sėjant tiesiog į dirvą reikia
          70  g/100  m²  sėklų.  Auginant  daigus  –  1  g/1000  augalų  išauginti,  o  auginant  vazonėliuose  6  g/1000
          vazonėlių.  Auginimui  reikalinga  lengva  ir  sausa  dirva,  prieš  tai  patręšta  gerai  perpuvusiu  kompostu.
          Sunkiose dirvose reikėtų užpilti apačioje drenuojantį žvyro sluoksni ir užpilti dirva, sumaišyta didelėmis
          proporcijomis su smėliu. Molio dirvose maišoma 1 dalis dirvos, 2 dalys smėlio. Sodinukams išauginti,
          sėjama  kovo  viduryje,  sumaišant  smulkias  čiobrelio  sėklas  su  smėliu  ir išsėjant  ant  paruoštos  lengvos
          dirvos. Sėklas įterpti apie 1 cm  gylyje. Jei sėjama be smėlio, sėklos užpilamos 1 cm  smėlio sluoksniu.
          Palaikoma 20-25 laipsnių temperatūra. Daigai pasirodo po 15 -20 dienų. Čiobreliai sodinami kas 25 - 30
          cm, eilėse kas 35 – 50 cm.  Atvirame grunte čiobrelis išsėjamas antroje balandžio pusėje. Į atvirą gruntą
          daigai išsodinami gegužės mėnesį.

                                        German winter

                                        Geriausias čiobrelio aromatas prieš žydėjimą. Ruošiamas būtent šiuo
                                        periodu, skinant žydinčias viršūnėles, rečiau tik lapelius. Džiovinama
                                        esant nuolatiniam oro srautui prie 30- 35 laipsnių, periodiškai vartant.
                                        Teisingai išdžiovinti, neturėtų prarasti spalvos ir kvapo. Išdžiovinus,
                                        saugoma stikliniuose induose tamsioje vietoje. Tai vienas iš svarbių
                                        Provanso žolelių rinkinio komponentų.







                Kvapusis mairūnas (Majorana hortensis)



          Daugiametis,  20-40 cm aukščio augalas. Lietuvoje jautrus šalčiams, auga vienerius metus. Mėgsta purias,
          gerai drenuojamas, derlingas dirvas. Gerai reaguoja į tręšimą. Optimali sėklų dygimo temperatūra 20 - 25
          laipsniai. Pakankamai atsparus dirvos išdžiūvimui, tačiau augimo ir vystymosi pradžioje gali neigiamai
          sureaguoti  į  drėgmės  trūkumą.  Tamsesnėje  vietoje  augdamas,  turės  mažiau  eterinių  aliejų.  Ruošiant
          sodinimui į lauką, mairūnui užauginus 2 lapus, galima pikuoti į 5x5 cm ar kiek mažesnius indelius.


                                                                                                              98
   93   94   95   96   97   98   99   100   101   102   103