Page 91 - Katalogas darzoves 2018-2019
P. 91
Sėjamoji gražgarstė (Rucola selvatica)
Vienmetis, apie 30 cm augalas. 1000 sėklų sveria 0,5 g. Galima sėti kai temperatūra yra apie 0 C.
o
Lauke sėjama nuo kovo mėnesio iki rugpjūčio pabaigos. Šiltnamyje gali būti sėjamos ištisus metus.
Sėjant tiesiai į dirvą reikia 10 g/100 m² sėklų, o auginant vazonėliuose 10 g/1000 vazonėlių. Tarpai tarp
eilių 15-20 cm. Sėklos dygsta ilgai ir auga lėtai. Dirva turi būti biri ir pakankamai drėgna. Tinkamiausia
o
dygimo temperatūra +20 C. Kad geriau sudygtų, galima pridengti agroplėvele. Jaunus lapelius galima
pradėti skinti jau po 8 savaičių po sėjos, tačiau tai labai priklauso nuo auginimo laiko ir augalo aukščio.
Vasaros metu labai greitai sužydi. Naudojama įvairioms salotoms gaminti.
Selvatica Grazia
Veislė ilgais karpytais, tamsiai žalios spalvos, labai vienodais lapais.
Kompaktiška. Sužydi gana vėlai. Tinka auginti šiltnamiuose ir lauke, parduoti
šviežias vazonėliuose ir nupjautas. Tinka perdirbimui.
Selvatica Grazia
Tricia
Ankstyva, greitai auganti veislė. Galima auginti ištisus metus šiltnamyje.
Tricia
Kvapusis rozmarinas (Rosmarinus officinalis)
Daugiametis, sumedėjęs žolinis, krūminis augalas. Vešlus, gali užauti iki 1,5 m aukščio (kartais iki 2
m.). Augalo lapuose gausu eterinių aliejų, alkoloidas rozmaricinas augalui suteikia stiprų aromatą.
Rozmarinas labai didelis šilumos mėgėjas, tačiau jį galima auginti tiek lauke, tiek šiltnamyje. Žiemai
ar tikintis atšalimų, šį augalą reikėtų įsinešti į vidų. Sėjant sėklas, įterpti negiliai į dirvą, nuolat palaikyti
ją drėgną. Gruntas turėtų būti neutralus arba silpnai šarmingas. Geriausias santykis dirvos, komposto,
smėlio (2:1:1). Kiekvienam mišinio litrui įdėti 15-20 g grūstos kreidos. Daigai pasirodo po 2- 3
savaičių. Paaugus, išpikuoti. Šaknys pasirodo po 3 - 4 savaičių. Išsodinami rozmarinai saulėtoje vietoje,
lengvame grunte.
Paruošimui imami lapeliai iki žydėjimo ir tik nuo jaunų šakelių. Nors augalas
labai atsparus karpymui, tačiau rudenį karpyti nereikėtų, nereikėtų liesti
senųjų stiebų. Džiovinama tamsioje, gerai vėdinamoje patalpoje prie 30 - 35º
C. Teisingai išdžiovinti lapeliai turėtų būti žaliai pilkos spalvos, turėti kaparinį
aromatą ir kiek kartoką skonį. Laikoma stiklo induose tamsioje vietoje.
Lapai, žiedai, jauni ūgliai tiek sausi, tiek džiovinti naudojami kaip prieskonis
žuviai, daržovių sriuboms, salotoms, keptai mėsai, paukštienai, grybams,
marinatui. Eterinis aliejus naudojamas parfumerijoje.
91